Gelukkig zijn kun je leren

Toekomstige ouders zeggen vaak dat het niet uitmaakt of het een jongen of een meisje wordt “Als het maar gelukkig wordt”. Ouders doen over het algemeen erg hun best kinderen te leren gelukkig te worden, met wisselende resultaten… .

Hoe wordt je gelukkig?

In de puberteit zijn er vaak talloze meningsverschillen en conflicten tussen ouder en kind over wat wel of niet belangrijk is voor een toekomstig gelukkig leven. Er bestaan enorm veel zelfhulpboeken over hoe gelukkiger te worden. Sommige hebben een wetenschappelijke basis, de meesten niet. Ondanks het hoge gemiddelde cijfer (7,6) wat mensen in Nederland zichzelf geven qua geluk, is de behoefte om te leren gelukkig te worden blijkbaar groot.

Geluksgevoel zelf beïnvloeden

Ongeveer vijftig procent van ons geluksniveau is genetisch bepaald. Dat is dus pech of mazzel: het is het ’basisniveau’ waarmee we zijn geboren en waar we niets aan kunnen veranderen. Onze levensomstandigheden (zijn we rijk of arm, mooi of lelijk, getrouwd of single) bepalen maar zo’n tien procent van ons welbevinden. Winst valt te behalen uit de resterende veertig procent: op dat deel kunnen we zelf invloed uitoefenen met ons gedrag en met onze manier van denken.

Share Button