Onderzoek en media

 

De gelukslessen werken thuis ook door

Het Clusius College geeft voor het eerst ‘lessen in geluk’. Kun je dat dan leren?
‘Ja!’, schalt het door de klas.

“Gelukkig zijn, kun je dat leren?” De klas met twaalf- en dertienjarigen valt even stil en kijkt wat wezenloos naar de vraag die achter hun mentor op het digitale schoolbord verschijnt. “We hebben vandaag les vier van Lessen in Geluk”, zegt Kitty de Ridder, mentor van de eerstejaars vmbo-klas aan het Clusius College in Schagen. De schoolbanken zijn volop gevuld met de door klavertjes vier gesierde werkboeken.

Fea steekt haar hand op zodra lerares De Ridder over het huiswerk van de vorige les begint. Die les ging over het belang van geluk. Thuis moesten alle leerlingen vervolgens opschrijven waar ze dankbaar voor zijn. “Ik ben dankbaar dat ik alles zo goed heb, zowel thuis als op school”, zegt Fea snel. Achterin de klas ondersteunt Kaya zijn hoog in de lucht strekkende arm met zijn hand. “Dat ik in Nederland geboren ben en niet in een oorlogsgebied”, zegt hij als hij de beurt krijgt. “Ik ben blij dat ik vrienden heb én dat ik al trekker mag rijden”, zegt Gijs met een rode blos op zijn wangen.

Lees verder

 

 

Van Twaalf tot Achttien heeft in december 2017 een themanummer GELUK
met uiteraard aandacht voor Lessen in Geluk, zie hier.

Schagen werkt aan geluk

Lees het interview over Lessen in Geluk hier

Hogere cijfers

Er is onderzoek gedaan naar de effecten van de lessen. Uit dit onderzoek bleek onder andere dat de gemiddelde eindcijfers van de klassen die Lessen in Geluk gevolgd hadden hoger waren in vergelijking met de gemiddelde eindcijfers van de klassen die geen Lessen in Geluk gevolgd hadden.

 

 Geluksles verbetert schoolprestaties, te downloaden als PDF.

Share Button